Stacionirani agregati

Šta su generacijski setovi?
Generatorski sklop je sastavljen od dizelskog, plinskog ili benzinskog motora i alternatora, konfiguriranog na takav način da proizvodi električnu struju. Generatorski setovi se uglavnom koriste u pričuvnim aplikacijama, za napajanje strujom u slučaju strujnog isključivanja. Mogu se koristiti i na izoliranim mjestima kao glavni izvor energije kada ne postoji električna mreža.

Kako rade dizel generatori?
Dizel generator pretvara dizel gorivo u električnu energiju. Dizelski motor sagorijeva dizel gorivo kako bi proizveo pokret za generator, koji pretvara kretanje u električnu energiju pomoću alternatora.

Koja je razlika između kW i kVA?
Glavna razlika između ova dva mjerenja je faktor snage. kW (kilovat) je jedinica stvarne snage, dok je kVA (kilovolt-amper) jedinica prividne snage (stvarna snaga + reaktivna snaga). Standardni faktor snage za trofazni generator je 0,8, ali može biti u rasponu od 0 do 1. KVA vrijednost će uvijek biti veća od kW jer uključuje reaktivnu snagu.

U odnosu na industrijske i komercijalne generatore, kW se najčešće koristi kada se govori o generatorima u Sjedinjenim Američkim Državama, a nekoliko drugih zemalja koje koriste 60 Hz, dok većina ostatka svijeta obično koristi kVA kao primarnu vrijednost pri referenciranju generator setova.

Da bi se proširio na to malo više, kW ocjena je u suštini rezultat izlazne snage koju generator može napajati na osnovu snage motora. Kilovolt-amperi (kVA) su krajnji kapacitet generatora. Generatorski setovi se obično prikazuju sa oba rejtinga.

Koju frekvenciju trebam?
Trenutna frekvencija je izražena u Hertz i zavisi od vaše zemlje prebivališta. Sjedinjene Države, Latinska Amerika i neke zemlje Bliskog istoka koriste 60 Hz, dok većina ostatka svijeta obično koristi 50 Hz.

Koja je razlika između rejtinga u stanju pripravnosti, neprekidnog i glavnog napajanja?
Generatori energije u stanju pripravnosti najčešće se koriste u vanrednim situacijama, kao što je tokom nestanka struje. Oni su idealna rešenja za one aplikacije koje imaju još jedan pouzdan kontinuirani izvor napajanja kao korisna energija, koje se najčešće koriste tokom trajanja nestanka struje i redovnog testiranja i održavanja.

Neprekidna snaga je slična napajanju, ali ima bazno opterećenje. Može kontinuirano napajati struju konstantnom opterećenju, ali nema sposobnost upravljanja sa preopterećenjem ili radom sa promenljivim opterećenjima. Glavna razlika između primarne i kontinuirane ocjene je da su glavni energetski agregati postavljeni tako da imaju maksimalnu raspoloživu snagu pri promjenljivom opterećenju za neograničen broj sati, i općenito uključuju sposobnost za preopterećenje od 10% za kratko trajanje.

Kako mogu da procenim i uporedim nivoe buke?
Da biste uporedili nivoe buke, morate uzeti vrijednosti izražene u dB (A) LWA. Ovo je merenje nivoa zvučne snage opreme, koja se kontroliše strogim standardima i omogućava relevantno poređenje. Bilo koja druga vrijednost u decibelima, bez simbola LWA, predstavlja nivo buke, mjeren na zadanoj udaljenosti, ali koji može varirati u skladu s položajem mjerne točke.

Adresa

Cerska 54, Banja Luka, 78 000
Bosna i Hercegovina

Telefon

+387 65 519 650

Besplatna ponuda

Kontaktirajte nas i zatražite besplatnu ponudu.

Kontaktirajte nas